dijous, 17 d’octubre del 2013

Com és diferencïa el sexe dels capgrossos?

Ara que ja tenim els capgrossos hem estat comentant que seria bo posar-lis un nom, ja que passaran amb nosaltres una temporada. Però clar, no podem posals-hi nom si no sabem si són mascles o femelles! Aqui se'ns ha presentat una nova pregunta, com es diferència el sexe dels capgrossos?

La veritat ens hem tingut que documentar sobre el tema perquè cap dels dos tenia coneixements al respecte. Després de realitzar diverses recerques hem arribat a les següents conclusions:

Mentre són capgrossos no és possible diferenciar el seu sexe, només es pot diferenciar quan són adults i  en realitat depèn de l'espècie, en algunes no hi ha dimorfisme sexual marcat,en canvi altres espècies presenten diferències, com que els mascles són generalment més grans que les femelles.. Poden presentar altres tipus de diferències, potser a la coloració, generalment els mascles seran més colorits que les femelles. D'altra banda els mascles són els únics que cantenja que presenten una bossa resonadora que permet que el seu cant sigui molt més fort.

De moment els deixarem amb els noms que els hi hem posat, la Gra el No i la Ta, més endavant ja veurem si els hi hem de canviar l'article que porten davant del seu nom! 

dimarts, 15 d’octubre del 2013

El Gra, el No i la Ta!

Ja tenim els nostres capgrossos, de moment ja els podeu veure en un pot de vidre. Tot seguit, seran alliberats en el seu nou habitat. Per tant, no patiu massa, gràcies a ells o elles podrem seguir el seu procés de transformació. Us presentem el Gra, la No i el Ta!!

El Gra, la No i la Ta
Els nostres capgrossos el Gra, la No i la Ta

La bassa

Com hem dit abans el nostre projecte es centrarà en l'evolució dels capgrossos, però no podríem fer-ho sense tenir en compte el medi on viuen. Hem triat aquest petit ecosistema que té l'Albert a casa seva, ja que ens ha semblat interessant alhora que ens fixem en els capgrossos observar quins canvis es produeixen en el seu entorn. La nostra idea es agafar prestats els capgrossos de la bassa i construir-los una reproducció del seu habitat en miniatura. Un cop finalitzada la nostra observació els tornarem de nou al seu habitat original.


Bassa de casa L'albert



Com organitzarem el nostre bloc?

Després de parlar amb la Pia i donar-hi moltes voltes, finalment hem pensat la manera en que s'estructurarà el nostre bloc. La nostra intenció és observar els que creïem que són els aspectes més rellevants en la vida d'un capgròs fins que es converteix en granota. Hem pensat en fixar-nos en les funcions vitals (nutriciórelació reproducció) posant l'accent en el que tenim en comú tots els éssers vius i d'altre part en el seu habitat i la relació que el capgrós té amb ell. Desde aquestes premisses ens hem formulat diverses preguntes que anirem contestant a través de l'observació i l'anàlisi dels nostres capgrossos.

1)  Funcions vitals: 

Néixer 
  • Com neixen els capgrossos? 
  • Com respiren els capgrossos?
  • Com respiren les granotes?
  • Com es diferencia el sexe dels capgrossos?

Créixer
  •  Com creix un capgròs? 
  •  Quins estats diferencïem dins la metamorfosi  de capgrossos a granotes?
  •  Quant temps triga en fer la metamorfosi complerta un capgròs?
  •  Quina importància té la cua dels capgrossos? 
  •  Coneixem més animals que facin la metamorfosi?

Alimentar-se  
  • Què mengen els capgrossos?
  • Que mengen les granotes?
  • L'aigua de la bassa intervé en la seva alimentació?

Reproduir-se
  • Com es reprodueixen les granotes?

Morir
  • Quin és el procés vital de les granotes?


2) Habitat

  • On podem trobar capgrossos?
  • Quines condicions s'hi han de generar perquè puguin viure capgrossos?
  • Viuen amb altres ésser diuns del seu habitat?

Aquests són els nostres objectius principals, no cal dir que durant el procés ens trobarem amb noves preguntes i curiositats que també anirem responent.

Benvinguts!

Hola a tots i a totes! Nosaltres som l'Albert i en Raul estudiants de 3r de magisteri de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'esport, Blanquerna. En el següent bloc ens disposem a observar un ésser viu i l'entorn on viu. El nostre objectiu serà observar els capgrossos des del seu naixement fins que es converteixin en granotes, així com, la seva interacció amb el medi on viuen, en aquest cas una bassa. Us convidem a participar en el nostre bloc ja sigui en forma de precs o preguntes, estarem encantats de que hi participeu!