dimarts, 5 de novembre del 2013

Com respiren els capgrossos?

En els primers dies de vida els capgrossos  estan recoberts per una gelatina que recobreix l'ou. En aquest moment els capgrossos respiren per branques externes i encara no han obert la boca.

Capgrossos respirant dins de l'ou.

Després quan comencen a menjar les algues verdes i plantes aquàtiques perden les branques internes i comencen a respirar per unes branquies externes.


Situació de les branquies externes

Posteriorment quan es desenvolupa el procés de la metamorfosi. I li comencen a parèixer les potes del darrera i la cua se'ls hi comença a atrofiar pugen a la superfície a respirar oxigen.

capgròs respirant oxigen



Que mengen les granotes?

Després de descobrir de què s'alimenten els capgrossos ens formulem una nova pregunta. Què menjaran els capgrossos quan facin la metamorfosi, és a dir, què mengen les granotes? De moment els nostres capgrossos no s'han convertit en granotes però ens estem informant per saber com haurem d'alimentar-los en un futur, així que, hem realitzat una recerca per saber-ho:

Les granotes s'alimenten principalment d'insectes, cucs, aranyes i centpeus, encara que les granotes aquàtiques de vegades mengen altres granotes, capgrossos, ous i peixos petits. Les granotes més grans poden menjar animals de la grandària dels ratolins o les serps aquàtiques.


En ocasions poden capturar preses massa grans per a menjar-se-les d'una sola vegada, en aquest cas les deixen sobresortir de la boca i les ingereixen gradualment. Les granotes cacen els insectes amb la llengua, que és molt llefiscosa i llarga, i està amagada dins de la boca. Quan la treuen i agafen algun animal és queda apegat a la llengua. Llavors fan que torni la llengua i s'engolixen la presa. Els capgrossos de la granota s'alimenten principalment d'algues i d'altres plantes aquàtiques, fins que es fan grans.

dilluns, 4 de novembre del 2013

L'aigua de la bassa intervé en la seva alimentació?

En l'entrada anterior vam experimentar com la Gra, el No i la Ta es menjaven les plantes que els hi vam posar dins del seu habitat artificial. Però la nostra pregunta és: Si no els hi haguéssim posat res,  es podrien haver alimentat només amb l'aigua de la bassa?


Volem assabentar-nos que hi ha dins de l'aigua perquè els capgrossos puguin sobreviure. Qüestió que ens ha fet plantejar-nos la següent pregunta: Què hi ha dins de l'aigua que a simple vista no veiem? Què hi ha dins de l'aigua que a simple vista no veiem? Quina és la temperatura d'aquest aigua perquè els micoorganismes i els capgrossos puguin viure?


Per poder trobar una resposta a totes aquestes preguntes, vam decidir analitzar l'aigua. Primer de tot vam decidir analitzar l'aigua i d'aquesta manera mirar el pH. La primera pregunta que se'ns presenta és la següent:Què és el PH? El PH és el grau d'acidesa que trobem en qualsevol substància, és a dir, el número d' ions d' H dins l'aigua. 
 Per fer-ho vam agafar un tros de paper indicador de pH i el resultat va ser el següent. Podem observar que el pH de l'aigua del nostre hàbitat és més aviat base. Quin és el nivell normal de PH de l'aigua perquè hi puguin viure éssers vius? El PH ideal és que sigui neutre, és a dir,  entre els valors 6.5 i 7.5. 


Escala de mesura del PH

  En el nostre cas el resultat de la nostra mesura de PH no ha estat neutre.






Ens preguntàvem perquè els nostres capgrossos creixien tan lentament. Potser l'aigua quan porta temps estancada augmenta el seu PH pels nitrits i fa més difícil el creixement d'éssers vius


A més a més , també vam agafar una mostra d'aigua per poder comprovar si realment hi havia microorganismes dels quals s'alimentessin els capgrossos. El resultat va ser que vam ser capaços de veure'ls amb el microscopi. Que no els haguem vist no significa que no hi siguin, ja que després de fer una recerca al respecte podem assegurar la seva existència.  Per tant molt probablement, els capgrossos si que s'alimenten dels microorganisme de l'aigua.