dilluns, 11 de novembre del 2013

Com respiren les granotes?

Per tal de donar resposta hem de partir de la base que els capgrossos ja han iniciat un procés de metamorfosi on la respiració.
Com respiren les granotes?
Una resposat ràpida seria dir que ho fan a través de pulmons, però aquesta afirmació es queda curta. Aquest és el sistema que utilitzen quan estan a terra, en canvi quan estan sota l'aigua ho fan a través de la pell. La pell de les granotes és permeable a l'oxigen i al diòxid de carboni. Té un seguit de vasos sanguinis a prop de la superfície de la pell, que els permet que sota l'aigua utilitzar l'oxigen, i utilitzar-lo en el reg sanguini per a portar a terme la respiració. 


On es situen els pulmons?


Sabries dir la diferència entre els peixos?
Els peixos utilitzen la boca per filtrar l'aigua a través de les brànquies.



Sistema de respiració dels peixos.

Com respiren les granotes a terra?
Les granotes ja a terra utilitzen els pulmons com ho fem nosaltres els humans, però no tenen costelles i tampoc diafragma, tot el que ens ajuda a nosaltres a aspirar i expirar.
Les granotes agafen l'aire a través de dues obertures que tenen en el nas.Són dues obertures que es tanquen quan estan sota l'aigua. 



Granota Reineta



Quan passa això, Què li passa a la granota? La gola de la granota s'imfla, després comprimeix la part baixa de la boca, això força que l'aire vagi directe als pulmons.



Granota imflada respirant.

Sabríem dir si hi ha alguna granota que no respiri de la mateixa manera? 

Hi ha una espècie de granota que no té pulmons. S'anomena Babourula kalimantanensis
respira a través de l'aigua.


Babourula kalimantanensis
Granota Babourula kalimantanensis .


Hi ha una granota que viu al llac Titicaca que ha adaptat la pell al medi, ja que al llac Titicaca hi ha molt poc oxigen, i ha aconseguit maximitzar el potencial de la pell arrugant-la i així augmentant la superfície d'absorció d'oxigen. 

Com a curiositat fa flexions amb les cames, a munt i avall per generar corrent a través del seu cos, per així aconseguir més oxígen.

Granota del llac Titicaca